הקפדה על הסדרי ראיה ללא חיכוך ודרכים לאכיפתם על הורה המפר אותם
הגברים עשויים לאחר או להימנע בכלל מקיום הסדרי הראיה במקרים מסוימים או באופן שיטתי. למותר לציין שבמקרים כאלו הנפגעים העיקריים הם הילדים אשר בדרך כלל מצפים בכיליון עיניים למפגשים אלו ומתאכזבים בכל פעם מחדש.
הנשים עשויות למנוע מהאב את קיום הסדרי ראיה באמתלות שונות – "הילד חולה", "לילד יש מבחן מחר" וכיוצ"ב, או פשוט אינן נמצאות בבית במועד שנקבע לקיום הסדרי הראיה.מאידך גיסא רצוי ומומלץ לנהוג עם הצד שכנגד בגמישות מירבית. נוקשות בקיומם של הסדרי הראיה יכולה להוות חרב פיפיות, שכן הצד הנוקשה יכול למצוא עצמו מול עמדות נוקשות מאוד של הצד השני דווקא כשהוא זה שזקוק לגמישות בהסדרי הראיה.אשר על כן מומלץ שלא לפעול במלוא האמצעים כנגד הצד השני בכל פעם שהסדרי הראיה לא מקויימים כסדרם אלא לנקוט באמצעים כנגד הצד שכנגד רק לאחר שמבחינים בהפרה שיטתית של הסדרי הראיה ולאורך זמן.הפרת הסדרי הראיה ע"י האב
מאחר שהסדרי הראיה הינם פריבילגיה המוענקת לאב, קשה מאוד לאם לאכוף על האב לקיימם. האם תוכל לפנות לבית המשפט בבקשות כדלקמן:1. בקשה לנקיטת סנקציות כלכליות כנגד האב במקרה של הפרת הסדרי הראיה, כגון סנקציה של תשלום לבייביסטר או למטפלת בשעות בהם אמורים הילדים לשהות עימו.2. בקשה לצמצם את הסדרי הראיה. צמצום הסדרי הראיה אמנם לא יועיל לילדים אך במקרה של הימנעות רציפה ע"י האב מקיום הסדרי הראיה יאפשר הדבר לילדים להימנע בכל פעם מחדש מהאכזבה הנגרמת בשל היעדרות האב מהמפגש, ולא יחייב את האם להמתין לבואו בלי לקבוע תוכניות פעילות אחרות לילדים.3. בקשה לפי פקודת בזיון בית המשפט במסגרתה ניתן לבקש להטיל על האב קנס בכל מקרה של הפרת הסדרי הראיה.
הפרת הסדרי הראיה ע"י האם
מאחר שהסדרי הראיה הינם, כאמור, זכות הניתנת לאב, יכול האב לאכוף את קיומם הן באמצעות המשטרה, הן באמצעות פקידי הסעד והן באמצעות בית המשפט.
1. פניה לפקידת סעד – באם העניק בית המשפט לפקידת הסעד סמכויות לקבוע תא הסדרי הראיה ניתן לפנות אליה ולבקשה לדרוש מהאם לקיים את הסדרי הראיה ולהזהירה כי אם לא תעשה כן תהיה פניה לבית המשפט. מניסיוננו עולה שפקידות הסעד בדרך כלל אינן מתמודדות היטב עם קונפליקטים בין ההורים, ואינן אוכפות על האם את קיום הסדרי הראיה.
2. פניה למשטרה – ניתן להגיש כנגד האם המפרה הסדרי ראיה תלונה במשטרה. לצורך הגשת התלונה יש להציג את החלטת בית המשפט בדבר הסדרי הראיה או את הסכם הגירושין שקבע את הסדרי הראיה. חובה להציג מסמכים אלו עם חותמת נאמן למקור. המשטרה יכולה לזמן את האם למרכז לטיפול באלימות במשפחה או לתחנת המשטרה הקרובה ולהזהירה לקיים את הסדרי הראיה. במקרים קיצוניים מוגש כתב אישום בשל הפרה זו.
3. פניה לבית המשפט – פניה לבית המשפט בבקשה לפי פקודת בזיון בית המשפט במסגרתה ניתן לבקש להטיל על האם קנס על כל פעם בהם יא מונעת את קיומם של הסדרי הראיה.
4. במקרים קיצוניים במיוחד – הגשת תביעת משמורת על הילדים. מניעת הסדרי ראיה נתפסת כעניין חמור במיוחד, ואף הוגדרה בפסיקה כעילה לשלילת מסוגלותו ההורית של הורה הנוהג כך.