כללים ותנאים לחלוקת רכוש בין בני זוג מתגרשים
כיצד מחלקים את הרכוש המשותף, מה אומר החוק, מה זה "איזון משאבים", מה כלול ברכוש המשותף, מהקורה עם חובות, מה מעמד הרכוש מלפני הנישואים, למי יש סמכות לדון בנושא חלוקת הרכוש ועוד.
10 דברים שחשוב לדעת לפני שמחלקים את הרכוש המשותף
1. על זוגות שנישאו לפני 1.1.1974 חלה "חזקת השיתוף" הקובעת כי כל הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים הינו משותף לשני בני הזוג, אלא אם הוכחה כוונה להפרדה בנכסים. מי שטוען להעדר שיתוף עליו נטל ההוכחה.
2. על זוגות שנישאו לאחר 1.1.1974 חלות הוראות חוק יחסי ממון הקובע כי כל הרכוש שנצבר במהלך הנישואין הינו משותף, אלא אם קיים הסכם ממון הקבוע אחרת.
3. ברכוש המשותף נכללים גם זכויות פנסיוניות שנצברו ע"י אחד מבני הזוג, קרנות השתלמות, קופות גמל, ביטוחי חיים, כספים וחסכונות, מניות בחברות וכן רכוש עסקי.
4. רכוש מלפני הנישואין, ירושות ומתנות מבני משפחה אשר לא נעשה בהם שימוש משותף אינם נכללים בגדר הנכסים המתחלקים בין בני הזוג.
5. חובות נכללים בגדר הרכוש המשותף ושני בני הזוג חייבים בהם, למעט חובות אישיים שנוצרו ללא ידיעת והסכמת בן הזוג האחר או חובות שלא נוצרו בדרך הרגילה.
6. לצורך חלוקת הרכוש נערך "איזון משאבים" במסגרתו נערכת חלוקה שווה של כלל החובות והזכויות שנצברו לבני הזוג.
7. מועד "איזון המשאבים" אצל בני זוג שחל עליהם חוק יחסי ממון הינו במועד פקיעת הנישואין עקב גירושין או מוות של אחד מבני הזוג, אלא אם יש הסכם ממון הקובע מועד אחר לחלוקה.
8. מועד "איזון משאבים" אצל בני זוג שחלה עליהם חזקת השיתוף נתון להחלטת בית המשפט ואינו מותנה בפקיעת הנישואין.
9. יחד עם זאת – רכוש הרשום על שם שני בני הזוג – כגון דירת מגורים – ניתן לחלוקה בכל עת.
10. נושא הרכוש הינו בסמכות מקבילה של בית המשפט ובית הדין הרבני. הערכאה בפניה יתקיימו ההליכים היא זו בה הוגשה תביעה ראשונה. סמכות בית הדין הרבני גם אם הוגשה תביעה ראשונה לערכאה זו – מותנית בהתקיימם של מספר תנאים משפטים.