הצורך בתשלום מזונות חייל
על אף שבתאוריה הצבא אמור לספק את כל צרכיו של החייל, בפועל המצב רחוק מאד מכך. עוד לפני הגיוס לצבא, המלש"ב נדרש לרכוש מכספו או מכספי ההורים ציוד שישמש אותו לאורך שנותיו בצבא בשווי של מאות עד אלפי שקלים. גם במהלך השירות עצמו, לחייל הוצאות שוטפות רבות שהמשכורת הצבאית אינה מספיקה עבורן.
גובה המשכורת הצבאית
נכון לספטמבר 2020 חייל קרבי משתכר 1,620 שקל, חייל עורפי משתכר מחצית מסכום זה, כלומר 810 ש"ח, ושכר החיילים תומכי הלחימה עומד על 1,170 ₪
תשלום מזונות חייל עד למהפכה בדיני המזונות
עד לפסק הדין של בית המשפט העליון – בע"מ 919/15, אשר שינה באופן מהותי את כל דיני המזונות בישראל, בתי המשפט חייבו באופן אוטומטי את ההורה המשלם מזונות לידי ההורה האחר, בתשלום שליש מגובה המזונות אותו חויב לשלם עבור אותו ילד בהיותו קטין, לאורך השירות הצבאי הסדיר, להרחבה ראה מזונות בזמן השירות הצבאי.
תשלום מזונות חייל לאחר מהפכת המזונות
באופן מפתיע, למרות שחלפו שלש שנים מאז פסק הדין של בית המשפט העליון, כמעט לא היתה התייחסות בפסיקה לשינוי הנדרש גם במזונות החיילים. ניצן ראשון להתייחסות שונה ניתן לאחרונה בפסק דין של בית המשפט לעניני משפחה, שם פסקה השופטת שבמקום שהאב ישלם לידי האם שליש ממזונות הבת, יפתח חשבון בנק עבור החיילת, וכל אחד מההורים יפקיד בו מדי חודש 400 ש"ח לשימוש החיילת.
לדעתנו יש לערוך שינוי יסודי גם במזונות החיילים, ולהתייחס אליהם באופן דומה למזונות קטינים. יש להבחין בין חיילים שמשרתים קרוב לבית, לחיילים שמשרתים רחוק מהבית, הן לעניין גובה הכנסותיהם, והן לעניין הוצאותיהם, והוצאות ההורים.חיילים עורפיים חיים במידה רבה על חשבון ההורים, שצריכים להעמיד לרשותם חדר בביתם, והם צורכים חשמל ומים, נזקקים להסעות רבות ועוד.
לגבי חיילים עורפיים, יש מקום לערוך אבחנה דומה לאבחנה שנעשית כיום לגבי מזונות קטינים, בין הוצאות תלויות שהות, שקשורות לבית בו חי החייל, כגון מזון, ביגוד, הוצאות מדור ועוד, לבין הוצאות קבועות של החייל, ללא קשר לבית בו הוא מתגורר, כגון הוצאות על ציוד צבאי, רפואה, רכב, בילויים וכו'. עבור ההוצאות תלויות השהות יש לערוך איזון בין ההורים בהתאם לרמת הכנסותיהם והיקף הזמן שבו גר החייל אצל כל אחד מההורים, ומימון ההוצאות שאינן תלויות שהות, יכול להתבצע מההורה ישירות לחשבונו של החייל.