האחריות לצורכי הילדים וחלוקת ההוצאות
מה הם צורכי הילדים? מי אחראי להוצאות המחיה של ילדים להורים גרושים? כיצד הם נקבעים? מתי אפשר לשנות?
10 דברים שחשוב לדעת בנושא מזונות לילדים:
1. המטרה הבסיסית של תביעת מזונות היא לחייב אב להשתתף בכלכלת ילדיו הקטינים (עד גיל 18) על ידי תשלום סכום חודשי לידי אימם.
2. כל ילד יכול להגיש (באמצעות אימו כאפוטרופסית הטבעית) תביעת מזונות כנגד אביו, גם אם הוריו מעולם לא נישאו וגם אם אביו מעולם לא ראה אותו.
3. מזונותיהם של ילדים יהודים נקבעים בבית משפט על פי הדין העברי בשילוב התאמות מסוימות שביצע בית המשפט למציאות הנוכחית. בהתאם לכך חייב האב לבדו בתשלום כל "הצרכים ההכרחיים" של ילדים עד גיל 15.
4. "צרכים הכרחיים" כוללים הוצאות בגין מזון, ביגוד והנעלה, חלק מהוצאות החינוך וחלק מהוצאות הדיור.
5. בהוצאות הנוספות שמעבר ל"צרכים ההכרחיים", נושאים האב והאם במשותף לפי יכולתם, כלומר לפי גובה הכנסתם. כאשר האם והאב עובדים ומרוויחים משכורת דומה, יחויבו בהוצאות הנוספות שווה בשווה, או בהתאם ליחס בין הכנסותיהם.
6. מעל גיל 15 ועד גיל 18, החיוב בכל הוצאות הילד הוא מ"דין צדקה". כלומר, החיוב חל הן על האב והן על האם בהתאם לגובה הכנסתם.
7. החוק מחייב צירוף 12 תלושי משכורת אחרונים הן לכתב תביעה והן לכתב הגנה, על מנת לבחון את יכולת ההשתכרות האמיתית של האב. אשר על כן – אב שמחליט להפסיק לעבוד בעקבות הגשת תביעת מזונות כנגדו, יחויב בתשלום מזונות בהתאם ל"פוטנציאל ההשתכרות" שלו, פוטנציאל אשר יקבע בין היתר על סמך הכנסתו בשנה שקדמה להגשת התביעה.
8. מזונות של ילד, בניגוד למזונות אשה, אינם נקבעים בהתאם לרמת החיים אלא בהתאם לצורכי של הילד. לעניין זה, צרכיו של ילד אמיד שונים מצרכיו של ילד עני.
9. לעיתים לא מתחשב בית המשפט במשכורת "נטו" ומוסיף למשכורת האב גם את "ניכויי הרשות" עבור קופות גמל, פנסיה וכיוצ"ב, וזאת לצורך הערכת גובה הכנסת האב על מנת לקבוע את חיובו במזונות. אב שמשכורתו אינה מספיקה לתשלום מזונות לילדיו חייב אפילו למכור את נכסיו על מנת לספק מזונות אלו.
10. פסק דין הקובע את גובה המזונות לעולם אינו פסק דין סופי. במקרה של שינוי נסיבות מהותי הן בצורכי הילד והן ביכולת האב, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לשנות את סכום המזונות שנקבע.