הוצאת דרכון עבור ילד היא ענין של אפוטרופוסות הנתון בידי שני ההורים, גם אם המשמורת מצויה בידי אחד מהם. המשמעות היא שגם הורה משמורן אינו יכול להנפיק דרכון עבור ילד ללא הסכמת ההורה האחר.
הנפקת דרכון בהסכמה
כאשר ההורים מסכימים להנפיק דרכון לילד, שניהם נדרשים להתייצב בלשכת רשות האוכלוסין בלווית הילד. אם ההורים אינם מעוניינים להגיע באותו מועד, הראשון צריך להגיע לבד, ולחתום על טופס הסכמה להנפקת הדרכון, ומאוחר יותר ההורה השני צריך להגיע עם הילד.
הורה שמסכים להנפקת הדרכון, אך אינו מעוניין להגיע ללשכת רשות האוכלוסין, יכול להפקיד בידי ההורה האחר מעין יפוי כח להנפיק את הדרכון, באמצעות חתימה על טופס יעודי לכך, בנוכחות עורך דין.
הנפקת דרכון ללא הסכמה
כאשר ההורה האחר מסרב לשתף פעולה עם הנפקת הדרכון לילד, יש לפנות לבית המשפט בתביעה לקבלת צו המורה לרשות האוכלוסין להנפיק דרכון לילד ללא הסכמת ההורה. מאחר שחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, הכולל את חופש התנועה, חל גם על ילדים, בית המשפט יטה להעתר לבקשה, למעט בנסיבות יוצאות דופן.
הנפקת דרכון ללא אפשרות לקבל את תגובת ההורה האחר
לעיתים העדר היכולת לקבל שיתוף פעולה מההורה האחר לצורך הוצאת הדרכון לא נובעת דווקא מהתנגדותו לכך, אלא מהעדר יכולת ליצור עימו קשר, לדוגמא במקרה שבו ההורה גר בחו"ל, ומנותק מהילדים. אפשרות אחת היא לפנות להוצאת צו מבית המשפט, והאפשרות השניה היא לפנות לרשות האוכלוסין, ולהוכיח את העדר הקשר בעזרת שלשה מסמכים מתוך ארבעת המסמכים הבאים: אישור על תשלום מזונות על ידי הביטוח הלאומי במקום ההורה, אישור מרשויות הרווחה שההורה השני אינו מקיים קשר עם הילד, אישור על כך שההורה השני נמצא בחו"ל מספר שנים ללא ביקורים בארץ, או אישור מיועצת בית הספר שידוע לה כי ההורה השני אינו מקיים קשר עם הילד. רשות האוכלוסין תשלח מכתב בדואר רשום לכתובת ההורה הרשומה אצלם, ואם המכתב יחזור בלי שנדרש, יונפק דרכון תקף לשנה לאחר 21 יום.
חסימת האפשרות להנפיק דרכון
הורה הרוצה למנוע מההורה האחר להנפיק דרכון לילד ללא הסכמתו יכול לפנות ללשכת רשות האוכלוסין ולהודיע על כך,
בצירוף מכתב המפרט את הסיבות להתנגדותו. בתיקו של הילד תרשם הערה, והוא יכלל ברשימת מנועי דרכון. הדרך להתגבר על הגבלה זאת היא פניה לבית המשפט.
הסכמה להוצאת דרכון אינה הסכמה להוצאת הילד מהארץ
יש לשים לב שהסכמת הורה לשתף פעולה עם הנפקת דרכון לילד, אין פרושה בהכרח שהוא מסכים ליציאתו מהארץ. הורה יכול למנוע את יציאת הקטין באמצעות הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ, לפיכך לפני הנסיעה יש לברר האם ניתן צו המונע את נסיעת הקטין. לפרטים אודות יציאה מהארץ עם קטין ראה לצאת עם הילדים לחו"ל כשההורים גרושים.